Knust træ og opfyldte drømme

Af Jens Arnbak

Den 1. november 2014 mødte ca. 40 karatekaer op i Københavns Karateklub og afventede spændt Sensei Martin Bille-Hansens ankomst. Dagens tema var Tameshi Wari (試し割り) - eller gennembrydning, som det hedder på dansk.

De japanske kanji-tegn står for "prøvelse" og "at splitte" og er, som navnet antyder, et forsøg på at bryde igennem faste materialer.

Sensei Martin Bille-Hansen (3. dan) er tidligere chefinstruktør for Københavns Karateklub, som han grundlagde i 1985.

Vi startede med en ca. en times kombineret opvarmning og basisøvelser, hvor vi blev introduceret til de teknikker, vi skulle bruge til gennembrydningen. Teknikkerne inkluderede forskellige typer af håndkantslag og albueteknikker.

Herefter fik alle lov en-efter-en til at bryde igennem et stykke limtræ, og da alle var færdige, gik vi i gang med ”fri leg”. Inden længe begyndte folk at stable det ene stykke træ på det andet, og inden vi fik set os om, dukkede Sensei Bille op med to stykker gasbeton, som han brød igennem med et triumferende brøl. Herefter fik vi andre også lov til at bryde igennem gasbeton, og legen fortsatte en halv til en hel time derefter.

Jeg har aldrig prøvet at lave gennembrydning før, men jeg har i mange år drømt (og lidt frygtet) at prøve det, men jeg må sige, at det var en stor oplevelse, og jeg vil gerne takke Sensei Martin Bille-Hansen for at give os muligheden for at prøve det.

Bambusskov i Kyoto
Her til sidst vil jeg lige nævne nogle af de ting, som jeg lærte på kurset:

- Sigt et par centimeter under objektet, så hånden/albuen fortsætter igennem og ikke prøver at stoppe halvejs.

- Lad være med at røre objektet inden - så du ikke mærker, hvor hårdt det er.

- Før stødet igennem i én bevægelse.

- Hvis du vil lægge flere stykker på hinanden, så start med at have luftlag imellem - det er nemmere.

Se flere billeder fra gennembrydningskurset i fotoalbummet.